Del
Brian blev røgfri med biofeedback rygestopbehandling sammen med flere kolleger

Brian blev røgfri med biofeedback rygestopbehandling sammen med flere kolleger

Ved rygning sætter nikotin sig på nervecellerne og fylder noget, så nervecellerne bliver nødt til danne ekstra modtageceller (receptorer), så de kan modtage den forøgede mængde stof der er til stede
p.g.a. nikotinen.

Ved rygestop ophører tilførslen af nikotin til nervecellerne, men de receptorer der er dannet ved rygning forsvinder ikke igen, hvilket resulterer i at de populært sagt skriger på nikotin. Efter 3-4 uger uden nikotin opgiver receptorerne at få stoffet og falder til ro. En enkelt cigaret eller andre nikotinpræparater får dog dem alle sammen til at vågne igen, hvorved rygetrangen opstår igen.

Biofeedback behandling påvirker receptorerne i hjernen med elektromagnetiske svingninger og afbalancerer dem, så de hurtigere falder til ro. Effekten af behandlingen ødelægges ved indtag af nikotin, da dette vil aktivere receptorerne og hermed nikotintrangen igen.

I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt med 1-2 biofeedback rygestop-behandlinger, hvorefter man selv skal arbejde videre med den psykiske del af et rygestop, hvor det gælder om at hjælpe kroppen med at indføre nye vaner i stedet for at ryge. Klinikkens indehaver er uddannet rygestopinstruktør og hjælper også med vejledning i dette under behandlingen.

Det er vigtigt at have gjort op med sig selv om man inderst inde ønsker sig et røgfrit liv, da der altid vil komme fristelser i form af fester m.v. I den forbindelse er det motiverende for beslutningen at blive bevist om hvorfor man gerne vil holde op med at ryge, og hvad man mener at man vil få ud af at lægge tobakken på hylden.

Inden behandlingen vil det være en god idé at overveje i hvilke situationer man vil savne tobakken mest, og hvad man kan erstatte den med i disse situationer.

Det anbefales at tage beslutningen om rygestop i en periode hvor man ikke er meget stresset.

Det er nemmere at holde op med at ryge når man er flere i samme båd. Spørg evt. en ægtefælle, ven eller kollega, om de har lyst til at tage beslutningen om et røgfrit liv samtidig med dig.

Efter rygestop-behandlingen

Ved behandlingen begynder en udrensning af nikotin og andre giftstoffer. Kroppen kan reagere med træthed, tørst, og tendens til at svede de første par uger. For at støtte udrensningsprocessen er det derfor vigtigt at drikke 2-3 liter vand om dagen i de første par uger efter rygestoppet.

Der må ikke drikkes kaffe, sort te og cola (p.g.a. koffeinens stimulerende effekt) de første 12 timer efter en rygestop-behandling. 2-12 timer efter behandlingen mærker de fleste at det ikke længere er nikotintrangen der styrer kroppen, og at de har kontrol over situationen. Denne følelse forstærkes i løbet af de næste 10-12 dage, hvor det bliver gradvist lettere at beherske lysten til at ryge, også i samvær med rygere. De fleste oplever at de selv kan styre rygestoppet efter en enkelt biofeedback behandling. Hvis du føler at du har brug for en rygestopbehandling mere er det vigtigt at du kontakter klinikken, da det er meget billigere at få en supplerende behandling der skaber mere ro i kroppen, hvis du ikke har røget siden du var her sidst.

Hvad får kroppen ud af et rygestop?

20 minutter efter rygestop: Blodtryk og puls bliver normal, og blodcirkulationen øges.

1 døgn efter: Risikoen for blodpropper er mindsket. Der kommer mere blod til huden og varme i tæer og fingre. Lungerne begynder at rense sig selv (kan give hoste).

2 døgn efter: Kulilten i blodet er væk, så konditionen er bedre. Lugte- og smagssansen er nu blevet meget bedre

3 døgn efter: Bronkierne begynder at slappe af og vejrtrækningen bliver nemmere

2 uger til 3 måneder efter: Hoste og åndenød forsvinder. Lungerne er bedre til at bekæmpe infektioner. Kredsløbet bliver gradvist bedre og bedre.

3-12 måneder: Den hurtigere ældning af huden (rynker) er stoppet, og huden har fået en friskere farve. Frugtbarheden er blevet bedre. Man er mere frisk og vejrtrækningen er endnu bedre. Mange sover bedre end da de røg.

1 år efter: Risikoen for at få hjertesygdomme er halveret.

5 år efter: Risikoen for at få en hjerte-karsygdom er næsten den samme som for de, der aldrig har røget.

– 10 år efter: Risikoen for lungekræft er faldet med 50%. Risikoen for at få en blodprop er nu den samme som hos en aldrig-ryger.

Kilde: Kræftens bekæmpelse

 

Forbered dit rygestop

Inden rygestopbehandling:

– Sæt en fast dato f.eks. en uges tid før du vil stoppe.

Mærk efter hvad du bruger rygning til.
Så er det nemmere at udskifte denne vane med noget andet. Ryger du f.eks. for at lovliggøre at få en pause i arbejdet, p.g.a. kedsomhed, for at belønne dig selv, som trøst, fordi du nyder smagen/duften, for at dæmpe stress, eller er det bare blevet en vane at dæmpe den følelse af tomhed/rastløshed der kan opstå når kroppen ikke får den nikotin den er vant til, eller er din årsag en helt anden?

Find ud af i hvilke situationer du bedst kan lide at ryge.
Er det f.eks. sammen med morgenkaffen, så find ud af hvad du ellers kan gøre på dette tidspunkt af dagen, der virkelig glæder dig, så du opvejer den følelse af at miste noget som kan opstå i den første tid efter et rygestop. Elsker du f.eks. gammel ost til morgenmaden, så køb det før dit rygestop, så du stadig kan glæde dig til morgenstunden, selv om du har valgt ikke at ryge.

På dagen for rygestop-behandling:

– Fjern de ting der minder dig om at ryge: Askebægre, lightere og cigaretter.
– Planlæg ikke krævende aktiviteter denne dag, da man kan blive træt efter behandlingen, og da kroppen og psyken skal indstille sig på at gøre andre ting i de situationer hvor man plejer at ryge. Det er ikke godt at skulle på arbejde samme dag.

I de første dage efter rygestoppet
– Planlæg at gøre ting hvor du ikke plejer at ryge: Vær sammen med de venner der ikke ryger, gå tur med hunden eller gå i haven hvis du ikke plejer at ryge der, gå i biografen, dyrk sport, vask bil, gør rent, vask gardiner og tøj så røgen forsvinder fra hjemmet og bilen. Hold pauser i arbejdet sammen med dem der ikke ryger o.s.v. Vigtigst af alt: Accepter hvor du er lige nu, hvis du synes du bruger for mange tanker på at finde ud af hvad du har lyst til at bruge din tid på nu hvor du ikke ryger. I løbet af få dage føles det ikke længere uvant, og du får nogle andre vaner og masser af energi. Din mad smager meget bedre og du kan mærke på kroppen at den har det meget bedre uden nikotin. Allerede dagen efter rygestoppet er al kulilten ude af kroppen og du har ca. 10% mere ilt til rådighed når du skal op af trapper og lign.

Har du besluttet dig for et røgfrit liv? Så ring til klinikken på tlf: 28 70 7000

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Rygestop for virksomheder

I de senere år er der begyndt at blive mere fokus på sundhed i Danmark. Stadig flere arbejdspladser indfører sundhedsfremmende foranstaltninger, så som mulighed for behandling i eller udenfor arbejdstiden. Projekter i forskellige virksomheder og kommuner har vist, at der er penge at spare for de arbejdspladser, som vælger et samarbejde med en behandler.

Klinikken kan tilbyde firmaaftaler hvor behandlingerne udføres i klinikken, og medarbejderne betaler fakturaen, der senere refunderes af virksomheden.Der vil være mulighed for rabatordninger alt efter antal af behandlinger.

En firmaaftale består af en kombination af vejledning og biofeedback rygestop-behandling. Klinikkens indehaver er uddannet rygestopinstruktør og Certificeret Biofeedback Terapeut. (Se beskrivelse af behandlingen på hjemmesiden). Klinikken har 14 års erfaring, heraf mere end 8 års erfaring med biofeedback-behandling.

Virksomheder er velkomne til at høre om muligheden for at sende en forsøgskanin til rygestop-behandling.
Reference: Fredericia Kommune har tilbudt alle rygende medarbejdere rygestopbehandling i klinikken i Vejle. De har efterfølgende lavet statistik, der viser at 62% stadig er røgfrie efter 4 måneder, hvilket er markant højere end andre rygestopkurser, udtaler kommunens HR-chef Thrine Nørgaard.